Toekomstperspectief voor jongeren (en door jongeren?)

Toekomstperspectief voor jongeren (en door jongeren?)

Toekomstperspectief bieden aan jongeren is een speerpunt van het Zutphense college. Hoe kunnen we vorm geven aan dit speerpunt? Al een tijdje volg ik met interesse 2Getthere uit Arnhem: een aanpak van jeugdwerkloosheid voor en door jongeren. Ik ben benieuwd of dit kansen biedt voor Zutphen en begin deze verkenning natuurlijk met een gesprek met onze eigen jongerencoaches van het Plein.

 

Ondanks hun volle agenda’s maakten jongerencoaches Gerda Fledderus en Ronald Heusschen ruimte voor een kop koffie. Al snel werd me duidelijk dat ik hier te maken heb met zeer bevlogen mensen. Met z’n tweeën (en nog parttime ook) hebben ze jaarlijks 100 – 150 jongeren tussen de 17 en 23 jaar onder hun hoede. De trajecten zijn op maat gemaakt en gaan uit van eigen kracht. Kernvragen zijn bijvoorbeeld: “Wie ben jij en wat heb je nodig om verder te komen?”. De ene keer is een jongere na een gesprek al geholpen en met een ander hebben ze intensief contact gedurende een langere periode. Soms weten jongeren de coaches zelf te vinden (email-adres en mobiele nummer van de coaches zijn direct te vinden op de website van het Plein), maar meestal ontstaan de trajecten doordat ze zelf op pad gaan. Als een leerling stopt met school en nog geen startkwalificatie (Havo, VWO, MBO2 of hoger) heeft, dan krijgt de Gemeente hiervan een melding. Voortijdig schoolverlaters van boven de 18 krijgen een brief van het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Wanneer een jongere in Zutphen of Lochem niet reageert op de brief van het RMC dan krijgen ze onverwacht huisbezoek van Gerda of Ronald. Onaangekondigd, dus de jongerencoaches weten van tevoren niet wie er thuis zijn. Gerda: “We gaan in gesprek met de personen die op dat moment aanwezig zijn en soms zit de hele woonkamer vol.” In de huiskamer stelt de jongerencoach vragen over de situatie en reikt een helpende hand aan. Het is aan de jongere zelf om te bepalen of er een traject gestart wordt en het komt zelden voor dat de coaches te horen krijgen dat er geen hulp nodig is. Een startkwalificatie halen is het uiteindelijke doel van de trajecten. Ronald: “Mijn succesverhaal is een jongen die verslaafd was toen ik hem de eerste keer ontmoette en nu begonnen is met een HBO opleiding. Hij wilde dat uiteindelijk zo graag en het lukt hem ook nog!”

De uitgangspunten van het werk van de Zutphense jongerencoaches komt overeen met die van 2Getthere met als verschil dat in Arnhem gebruik gemaakt wordt van jongeren die opgeleid worden tot jongerencoach. In 2014 werd 2Getthere door ILO Youth verkozen tot beste aanpak van de wereld voor jeugdwerkloosheid. Mogelijk is een team van jongeren een versterking van het werk van jongerencoaches in Zutphen. In het gesprek gaven zij aan dat er meer vraag is dan zij kunnen bieden en dat zij uit trajecten in het verleden jongeren kennen die mogelijk wel als coach aan de slag zouden willen.

Als vervolgstap ga ik contact opnemen met 2Getthere om een #GLZutphenontour bezoek te plannen. Met #GLZutphenontour gaan wij met enige regelmaat op bezoek bij initiatieven en organisaties om ons te laten inspireren, want de vernieuwing van Nederland komt van onderop.

Bekijk onderstaande filmpjes om meer een beeld te krijgen van 2Getthere: